На базі кафедри харчової хімії Національного університету харчових технологій розвивається новий напрям – біотрансформація відходів харчової та переробної промисловості, біохімічні аспекти метаногенезу органічних відходів, дослідження факторів інгібування процесу анаеробної ферментації. Керівником цього напряму є професор кафедри харчової хімії, к.т.н. Салюк А.І. Подальші наукові дослідження присвячені імплементації даної технології при твердофазній ферментації та рециркуляції рідкої фази, що дозволить стимулювати розвиток біогазових технологій в Україні

Під керівництвом Салюка А.І. студенти та аспіранти кафедри проводять наукову роботу, приймають участь у міжнародних та всеукраїнських заходах та є учасниками олімпіад.

Протягом 2010-2017 н.р. студенти та аспіранти приймають участь у науково-дослідній роботі на тему «Метаногенез курячого посліду». Сергій Жадан, Євген Шаповалов, Роман Тарасенко, Прохор Боженко та Іван Латинцев є активними учасниками наукової роботи. Результатом роботи стала розробка технології, що володіє світовою новизною – вилучення аміаку нелетким сорбентом безпосередньо у реакторі.

​ НЯк результат, наукові дослідження представляються на Всеукраїнських конкурсах та є їх призерами. Так, у 2014 році Євген Шаповалов був нагороджений дипломом першого ступеня за представлення роботи на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт за напрямком «Хімічні технології», а Сергій Жадан у 2012 році отримав диплом ІІ ступеня за участь у Всеукраїнській олімпіаді з екології.

Окрім наукової роботи, студенти та аспіранти під керівництвом Салюка А.І. приймають участь у Всеукраїнських хакатонах, таких як «Sunnyday» та «Recycle hackathon». У 2015 році команда у складі Жадана Сергія, Кожевнікова Віталія, Шаповалова Євгена, Шаповалова Віктора та Тарасенка Романа перемогли на Всеукраїнському хакатоні «Recycle hackathon»..