Document

Оголошення

УВАГА! ЗАПРОШУЄМО ВЗЯТИ УЧАСТЬ У СТУДЕНСЬКІЙ ОЛІМПІАДІ НУХТ З ХІМІЇ!

Шановні здобувачи всіх інститутів та факультетів!

Кафедра харчової хімії НУХТ проводить Студентську олімпіаду НУХТ з хімії, яка буде проведена on-line.

Якщо ти впевнений у своїх знаннях з хімічних дисциплін і бажаєш їх випробувати у змаганні, то чекаємо тебе 18 лютого 2021 року (четвер) об 11:00.

Увага абітурієнти! +20 балів до ЗНО з хімії!
Запрошуємо взяти участь в олімпіаді НУХТ з хімії!

Шановні абітурієнти 2021 року!
Звертаємо вашу увагу, що вже з 1-го лютого 2021 року розпочинається заочний етап Всеукраїнської олімпіади вступників з хімії. У разі успішної участі, ви можете отримати 20 додаткових балів до ЗНО з хімії і значно полегшити собі вступ до НУХТ на спеціальність 181 «Харчові технології» освітніх програм «Харчові технології та інженерія», «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»; спеціальність 161 «Хімічні технології та інженерія» освітньої програми «Хімічна технологія»; спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія» освітньої програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна».

УХІМІЧНИЙ ЛЕКТОРІЙ 2021! УВАГА АБІТУРІЄНТИ!

Шановні вступники 2021 року, хочемо нагадати, що наближається відповідальний час вашого життя, коли необхідно буде обрати майбутню професію та навчальний заклад. Якщо ви мріяли отримати в престижному київському університеті перспективну спеціальність біотехнолога, інженера-технолога харчових виробництв, хіміка-технолога або еколога, викладачі кафедри харчової хімії НУХТ допоможуть розібратися в усіх тонкощах складання ЗНО з хімії, детально проконсультують в опануванні розділів хімічної науки. Отож для відвідування нашого безкоштовного(!) заходу, що відбудеться 13 лютого 2021 року, необхідно зареєструватися за наступним посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1D-Em84HQDaStoa8X63j9KA4dO6NNztPwFXCdt8NymZ4/edit

УВАГА!УВАГА!УВАГА! Студентський гурток «Алхімік» починає роботу!

Твоїм улюбленим предметом завжди була хімія? Ти мрієш про славу Мєндєлєєва або Пастера? Тоді студентський науковий гурток «Алхімік» чекає саме на тебе!...

Новини кафедри

Вітаємо нашу колегу з ювілеєм!

Співробітники кафедри харчової хімії від щирого серця вітають нашу чарівну колегу, доцента Олену Миколаївну Бутенко з ювілеєм! Бажаємо Олені Миколаївні міцного здоров’я, вірних друзів, радісних подій і вдячних студентів!

Наймолодші науковці презентують свої дослідження на секції «Хімія»

Презентація наукових досліджень завжди хвилюючий момент для науковців. Особливо це відчувається, коли молодий дослідник робить доповідь перед поважними, досвідченими колегами. Ось і на цьогорічній науковій конференції НУХТ викладачи та студенти ознайомились з роботами київських школярок. Юні науковиці з київського ліцею «ЕДЮКЕЙТЕР» виконали свої роботи під керівництвом завідувачки кафедри харчової хімії, професорки Світлани Бондаренко. Ксенія Бондар досліджувала «Біологічно активні складники календули», а Лідія Комаровська займалася розробленням сонцезахисного лосьйону, збагаченого каротиноїдами. Слід зазначити, що дівчата вже є діючими цьогорічними переможцями Малої академії наук, але на «дорослому» рівні беруть участь в конференції вперше. Незважаючи на цілком природне хвилювання, доповіді наших наймолодших колег надзвичайно вразили викладачів та студентів кафедри харчової хімії. Учасники конференції побажали дівчатам досягнення нових наукових і навчальних сходинок, а також пообіцяли всіляко підтримати у наступних дослідженнях.

Про дисперсні системи дізналися майбутні екологи

Теоретичні знання є невід’ємною складовою практичних навичок майбутнього спеціаліста. Особливо важливими, для інженерів всіх напрямів підготовки, постають основи хімічних процесів що відбуваються підчас виробництва харчової продукції. Такі вкрай необхідні знання отримали здобувачі другого курсу спеціальності 101 «Екологія і екоменеджмент» на відкритій лекції з дисципліни «Фізико-хімічні основи екологічних технологій», яку прочитала доцентка кафедри харчової хімії Світлана Ковальова.

Смакові речовини – важливі компоненти харчових продуктів

Незважаючи на суворі протиепідемічні обмеження, викладачі кафедри харчової хімії продовжують серію відкритих лекцій. Черговий надзвичайно цікавий захід, який відбувся 24 березня для здобувачів ІІ-го курсу спеціальності 181 «Харчові технології та інженерія» Навчально-наукового інституту харчових технологій – лекція вибіркового курсу «Основи органічної хімії духмяних, барвних та структуроутворюючих речовин». Темою лекції, що прочитала старша викладачка кафедри Наталія Зінченко, були «Смакові речовини».

Вітаємо знавців хімічної науки НУХТ!

Знання хімії є невід’ємною складовою якісної фахової підготовки майбутніх інженерів-технологів. Проведення кафедрою харчової хімії олімпіади серед здобувачів нашого університету вже стало доброю традицією, яку і цього року підтримало 15 студентів ННІХТ та факультету БТЕК. Незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію та насичене навчальними завданнями студентське життя, 18 лютого наші юні хіміки вступили у чесну боротьбу за призові місця Студентської хімічної олімпіади НУХТ. В цьому році змагання проходило в дистанційному форматі з використанням відео конференції ZOOM. Приємно було бачити наших минулорічних переможців і призерів! А також ми були раді зацікавленості першокурсників, які тільки почали опановувати всі тонкощі хімії!

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

Сьогоденна пандемічна ситуація внесла корективи в навчальний процес нашого університету. Вже традиційно здобувачи змушені перейти на нові дистанційні форми проведення занять. Незважаючи на складність і залежність он-лайн навчання, від різних форс-мажорних обставин, професорсько-викладацький колектив кафедри харчової хімії нашого університету докладає всі зусилля для того щоб зміст і наповненість лекцій, практичних і лабораторних занять була не менш цікавою, ніж при проведенні в аудиторіях.

Засідання хімічного лекторію для абітурієнтів

Хоч на вулиці сніжно та морозно, але для цьогорічних абітурієнтів настають спекотні дні. Так багато треба встигнути до сесії ЗНО 2021 року! Тому для допомоги майбутнім вступникам, кафедра харчової хімії нашого університету вже традиційно продовжує серію хімічних лекторіїв. Чергове засідання цього цікавого, пізнавального заходу відбулось 13-го лютого. Карантинні заходи не завадили провести засідання у дистанційному форматі.

Міжкафедральний науковий семінар

Наукове спілкування є невід’ємною складовою навчально-педагогічного процесу університету. Особливо важливо, коли до обговорення актуальних проблем долучаються не тільки співробітники «рідного» навчального закладу, але й фахівці інших наукових установ. Ось і сьогодні, 1 лютого 2021 року, до дискусії про дисертаційну роботу асистентки кафедри експертизи харчових продуктів Калініченко Асі, керівник проф. Арсеньєва Л.Ю., долучились не тільки викладачи кафедри експертизи харчових продуктів і харчової хімії НУХТ, але й Микола Іщенко, к.хім.н., доцент кафедри аналітичної хімії КНУ ім.Т.Шевченко, М.В. Мілюкін, д.хім.н., вчений секретар інституту колоїдної хімії і хімії води.

Відкрита лекція від метра кафедри харчової хімії

Можна із впевненістю стверджувати, що навряд чи знайдеться в нашому університеті студент або викладач який би не був знайомий із професором кафедри харчової хімії Шульгою Сергієм Івановичем. Вже більше п’ятдесяти років наш колега працює в рідній Alma mater. Всім відома його активна громадська позиція, ретельне відношення до будь-яких навантажень, але головне – чудова атмосфера конструктивного наукового спілкування, яка завжди панує на лекційних заняттях Сергія Івановича.

І знов відкрита лекція на кафедрі харчової хімії

Найважливіша цінність – це цінність людського спілкування. Саме цю істину відкрило суспільство в період пандемії. Всі ми, і студенти , і викладачи, скучили по звичайному чаюванню з запеклими дискусіями у викладацьких рідного університету, спортивним змаганням у спорткомплексі, і просто за звичайним рукопотисканням при зустрічі.

Вивчаємо стереохімію он-лайн

Сьогоденна пандемічна ситуація внесла корективи в навчальний процес всіх освітянських закладів. Викладачи та студенти змушені перейти на нові дистанційні форми проведення занять. Незважаючи на складність і залежність он-лайн навчання, від різних форс-мажорних обставин, професорсько-викладацький колектив кафедри харчової хімії нашого університету докладає всі зусилля для того щоб зміст і наповненість лекцій, практичних і лабораторних занять була не менш цікавою, ніж при проведенні в аудиторіях.

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії

Дуже насиченим видався цей тиждень для кафедри харчової хімії. Одразу три доценти нашої кафедри провели відкриті лекції у жовтні 2020 року. Незважаючи на перехід університету на дистанційну форму навчального процесу, ранком 15 жовтня 2020 року, відбулось он-лайн лекційне заняття з дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» для здобувачів першого курсу, груп ТІ-1-1,2,3 Навчально-наукового інституту харчових технологій, спеціальності 181 «Харчові технології».

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії

Пандемічна ситуація вносить корективи в усі аспекти суспільного життя. Не стала виключенням й система освіти. Педагогічний колектив нашого університету вже два семестри успішно використовує засоби дистанційного навчання, які раніше, декілька років застосовувалися для дистанційної форми навчання та у зимовий період. Наші викладачі демонструють приклад того, що он-лайн лекції можуть бути не менш цікавими та змістовними ніж в аудиторії.

Дистанційне навчання на кафедрі харчової хімії

Початок нового навчального року є завжди хвилюючим і напруженим періодом для всіх студентів і викладачів. Навіть у звичайному, не карантинному режимі, виникає багато узгоджень, нововведень. А в умовах, коли епідемічна ситуація в світі викликає безліч ускладнень в усіх сферах життя, в першу чергу треба реорганізовувати систему освітнього процесу.

Кафедра харчової хімії вітає з початком нового навчального року!

Шановні колеги та студенти! Колектив кафедри харчової хімії від всього серця вітає зі святом знань!

По-перше, хочеться побажати усім нам міцного здоров’я, творчого натхнення, нових наукових і навчальних здобутків! Нашим першокурсникам – вірних друзів, блискучих успіхів у навчанні, уважних викладачів та великих наукових досягнень!